Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Nå har jeg vært inne på Store Norske på internett, og søkt på HETÆRE. Jeg fant disse. Ikke et ord her om at det er en livvakt. :-)

 

I Anakreons død skildrer Thrap-Meyer de høyere sirkler i Kristiania, hvor man lever for skjønnheten og kunsten. Hovedperson er kammerherre Wilhelm Linnaae, og romanen handler om hans kompliserte kjærlighet til en meget yngre kvinne. Han føler snart at han spiller rollen som den gamle Anakreon, som ifølge myten ble forgiftet av sin hetære og som den franske maleren Honoré Daumier har laget en karikatur av. Men slik går det ikke; paret gifter seg rett før kammerherrens død. Anakreons død regnes for Thrap-Meyers hovedverk, og det hadde lenge status som en klassisker i norsk litteratur.

 

 

 

 

Kvinnene var uten politiske og legale rettigheter; deres funksjon var i hjemmet og i slektens tjeneste. De var også fraværende i det sosiale liv. Dette førte bl.a. til fremveksten av hetære-institusjonen. Hetærene var kvinner som stod utenfor de strenge familiestrukturene; mange hetærer var profesjonelle selskapsdamer og underholdere som deltok på fester der familiens kvinner ikke hadde adgang. En del av dem var prostituerte. Hetærene var som oftest innflyttere, og de var blant de få kvinner som hadde selvstendig økonomi.

 

 

 

Thaïs. 300-tallet f.Kr., gresk hetære, som fulgte Aleksander den store til Asia (334–323 f.Kr.). Ifølge en tvilsom tradisjon var det hun som fikk Aleksander til å brenne byen Persepolis. Senere gift med Ptolemaios 1 av Egypt.

 

Lenke til kommentar
https://forum.kryssord.no/topic/14101-541-livvakter/#findComment-60303
Del på andre sider

Annonse

Nå fant jeg noe i Store Norske under HETÆRER:

 

garde – livvakt, opprinnelig liv- og æresvakt for fyrstelige personer, senere utvalgte tropper. Ned gjennom historien har man beretninger fra forskjellige land om gardeavdelinger, således om Aleksander den stores hetærer, romernes pretorianer, tyrkernes mamelukker og janitsjarer, russernes strelitser, prøyssernes Potsdam-garde og Napoleons keiserlige garde. De opprinnelig små livvaktstyrker vokste etter hvert sterkt; soldatene var utvalgte folk med spesielle uniformer, de ble bedre avlønnet og trenet til elitetropper.

 

 

Lenke til kommentar
https://forum.kryssord.no/topic/14101-541-livvakter/#findComment-60311
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...