Gå til innhold

cs

Members
  • Innlegg

    177
  • Ble med

Innlegg skrevet av cs

  1. Dårlig gjort at det ikke kom magasin i helga.

    Savner både kryssord og spørsmålsiden...

    Her kan man prøve seg på en oppgave som løses i nettleseren, mens man venter på neste lørdag. Merk lenken nedenfor og åpne den i en ny fane i nettleseren så er man i gang. For hvert korrekte ord i diagrammet vil man se at løsningsordet blinker en gang.

     

    https://schivekryssord.no/oppgaver/hardhausen/53/del/bc42aa7861315c9883751ed6a120deb0f67ce1cb/

     

    ({$editedMessage} 02.05.21 16:26)

  2. Hei!

     

    Dette hjørnet sliter jeg også med. Jeg har de samme forslagene som ces, men er usikker på hvordan jeg skal komme videre. Jeg har en mulig løsning på 11, men da får jeg mange alternative fjelltopper. For å si det litt kryptisk: I min mulige løsning er både 9 og 11 lånord. Min 3. bokstav på 6 er lik 5. bokstav i 13. Er jeg inne på noe?

     

    Mvh

    Ditten

    Ved å se på løsningsordene kan man tydelig se at ord tidlig i alfabetet er sterkt overrepresentert. Hele 14 ord starter på A eller B. Da er ikke veien lang til å fastslå at Kryssordhjelper i Ordnett har vært flittig benyttet under konstruksjonen. Følgelig er 7 grei å få på plass. Løsningen på 11 fås på plass på samme måte.

  3. Jeg kan bekrefte at du har riktig ord på 14 og siste del av 6. I dette hjørnet er det 11 som er utfordringen. Hjørnet løses imidlertid greit ved hjelp av forfatterprofilering.

  4. Søk på den todelte varianten gir en del treff fra offentlig saksbehandling, men også treff i diskusjonsforumet til Norsk språkråd der begrepet er diskutert (der liker man det ikke). Som byråkrat i offentlig forvaltning registrerer jeg at det har blitt stadig vanligere å bruke uttrykket om det å (saks)behandle inkludert det å kommunisere resultatet av behandlingen.

  5. Ordet er sammensatt av to deler. Bytter man på rekkefølgen av de to delene vil man få et uttrykk på to ord som nå for tiden benyttes i forbindelse med saksbehandling som ofte foregår elektronisk (f.eks. ved bruk av e-post).

  6. Tusen takk, Jakest! Det var bokstaven som rota det til. Jeg kan gresk, og da sier skriver jeg iota, ikke jota, det har jeg aldri hørt om.Kryssordet er klart for innsendelse!

    Anbefaler å slå opp begge ordene i f.eks. NAOB (naob.no). Det er faktisk nyanser mellom hvordan de to ordene du nevner anvendes og hva de betyr, selv om ordene har samme opphav.

     

    ({$editedMessage} 19.02.21 18:55)

  7. Et søk på løsningsordet på nettet vil vise at denne tevlingen er mye brukt, spesielt i sosiale sammenhenger. Jeg har faktisk også selv deltatt ved en anledning og kan absolutt anbefale den til andre.

  8. Hvis man kommer over ord man ikke kjenner, kan følgende ordbok anbefales:

     

    Det Norske Akademis ordbok (moderat bokmål) som du finner på naob.no. Her vil et oppslag på BRIGDE gi følgende definisjon: "gjøre forandring i; forandre"

     

    I Tanums rettskrivningsordbok (bokmål) står ordet UBRIGDET oppført.

     

    UBRIGDA er definert i Norsk ordbok (nynorsk) som du finner på nettadressen no2014.uib.no. Definisjonen er "som ikkje er brigda; uendra"

     

    Kryssordløsere bør lagre naob.no som bokmerke i nettleseren. Den inneholder drøyt 200000 ord og vil raskt gi svar på definisjoner til ukjente ord man møter i kryssordoppgavene.

     

    ({$editedMessage} 11.11.20 23:36)

  9. I dette konkrete tilfellet er FRA og TIL preposisjoner. FRA og TIL er adverb i setninger som "bonden spenner hesten FRA" og "det var ikke mye jeg kunne gjøre TIL eller FRA.

     

  10. På elv har jeg en italiensk med samme vokal først og sist. Plan ga da to mulighete, jeg valgte den med konsonantsom andre bokstav. Er jeg på rett vei? I tilfelle ja, trøbbler jeg med våpendelens fjerde bomstav

    Du har stø kurs nå. Da burde komponisten komme på plass og gi deg 4. bokstav i våpendel. Har du kryssord.no og kryssordhjelper i hver sin fane kan du enkelt sjekke om ordet står både på kryssord.no og i kryssordhjelper. Det er normalt en forutsetning i denne oppgaven. Husk alltid å klikke på ordet i kryssordhjelper (det gjør Klevjer) så ser du det hun ser når hun lager oppgaven. Står det f.eks. komponist og dirigent i kilden du kommer til (normalt vil dette være Store norske leksikon for et søk etter komponist) så vil dette neppe være løsningsordet. Står det derimot kun komponist kan du merke dette ordet som aktuelt løsningsord.

  11. Jeg gidder i hvert fall ikke mer. Det finnes andre måter å lage vanskelige kryssord på, enn å gi løseren ørten valgmuligheter som skal pusles sammen. Ekesmpelvis; i siste Eksperten (nr. 6). Med det øvrige løst har en i øvre venstre hjørne 3 sikre inngangsbokstaver og samt en usikker bokstav, som er en av tre vokaler (to iflg. et innlegg her inne).

    Treff her inne på de aktuelle ordene (har ikke sjekket om ordnett har fler) er følgende:

    Vekst: 50 treff

    Elv: 251 treff

    Fisk: 27 treff

    Komponist (tre mulige vokaler): 233 treff.

    Med andre ord; ingen sikre inngangsord til dette hjørnet utover "Ski", og valgmulighetene er fortsatt nesten uendelige.

    Å pusle er ikke vanskelig, bare så inn i helvete arbeidskrevende, og da velger jeg heller kryssordalternativer som gir større utfordringer letemessig.

    I utgangspunktet kan det virke håpløst å angripe et slikt hjørne med mengdebegreper, men det lar seg gjøre. Jeg hadde sikker 4. bokstav i ELV og SKI som utgangspunkt. Så lenge man kjenner Klevjers måte å lage oppgaver på (forfatterprofil) kan mengdene du angir begrenses atskillig. Klevjer bruker nærmest slavisk Kryssordhjelper i Ordnett. Kombinasjonen PLAN/ELV ble dermed ganske så overkommelig og siste del av VEKST følger deretter. Kun én KOMPONIST passet med kjent 6. og. 8 bokstav med kontroll i Kryssordhjelper. Resten av hjørnet går deretter greit. Oppgaver som er vanskelige pga. bruk av mengdebegreper er definitvit ikke min favoritt heller. Jeg lager selv en månedlig ekspertkryssord på egen kryssordportal der jeg vektlegger at løsningsordene kan finnes individuelt gjennom presise stikkord. Dette gjelder også øvrige ekspertoppgaver på samme portal.

     

    ({$editedMessage} 01.02.20 14:50)

  12. HUND SOM GJØR

     

    L er OK og I likeså, men du har plassert den feil i spørsmålet ditt.

     

    Første del av løsningsordet er et synonym for å GJØ.

    Andre del av løsningsordet er et synonym for HUND.

     

    FETT er her et adjektiv. 2 løsninger går inn her. Den ene er et synonym for FET, mens det andre er synonymt med FETT som et slanguttrykk. Jeg mener det er sistnevnte som er fasit.

  13. For å unngå misforståelser, kunne kanskje noen forklare dette ordet "forfatterprofil" siden det ikke finnes i noen ordbøker?

     

    Jeg har løst oppgaven uten å tenke i de baner i det hele tatt.

     

    Noen av oss "amatører" kunne kanskje bli villedet til å tro at det betyr at forfatteren har benyttet ett eller flere løsningsord som hun har brukt tidligere? Det er i alle fall ikke tilfelle når det gjelder de 3 stikkordene du nevner, Aksel.

     

    Men det var et sabla godt konstruert hjørne :)

     

    God helg!

     

    ({$editedMessage} 09.08.19 23:06)

    Såkalt adferdsprofilering eller atferdsprofilering (engelsk -profiling) er ikke tatt inn i norske ordbøker ennå, men jeg skal sende inn forslag til NAOB i dag. Du finner en forklaring av ordet her: https://www.nsm.stat.no/blogg/profiling/

     

    Profilering er kanskje mest kjent fra etterforskning der man konstruerer en profil av en mulig gjerningsperson. På samme måte vil man kunne lage en adferdsprofil av en kryssordforfatter. Noen løsere føler at de "lærer forfatteren å kjenne" gjennom å løse forfatterens oppgaver over tid. Man danner seg da ubevisst en adferdsprofil av kryssordforfatteren knyttet til måten han/hun konstruerer kryssordoppgaven(e) på. Å konstruere vanskelige oppgaver (oppslagskryssord - nytt ord?) krever at forfatteren benytter ulike oppslagsbøker eller orddatabaser. Gjennom å studere eller observere den enkelte forfatters oppgaver over tid, vil man kunne danne seg en oppfatning om hvordan forfatteren i detalj går fram når han/hun konstruerer oppgaver. Dette vil kunne begrense søkeområdene for løsningsordene i oppgaven kraftig da man ofte vil gjenkjenne kilden der løsningsordet er hentet fra.

     

    ({$editedMessage} 10.08.19 11:50)

×
×
  • Opprett ny...